Jochem Oostendorp
Awareness in Motion
Praktijk voor lichaamsgerichte therapie en coaching

Over Jochem

Jochem using Trager Approach
Foto door Piermario Clara
(Trager instructor)

Ook jij kunt leren ontspannen!

Over mij

Mijn interesse voor de verbinding tussen lichaam en geest is ontstaan door de beoefening van Aikido. Aikido is een Japanse verdedigingskunst waarbij niet vanuit spierkracht maar vanuit techniek en intentie gewerkt wordt. Emil Drohm, één van mijn vroegere Aikido leraren gaf ook les in (lichaams-) bewustzijn. Naast Aikido verdiepte hij zich ook in lichaamswerk, o.a. in de Trager Approach ®.

In zijn Aikido lessen paste hij de Trager Approach toe om het lichaamsbewustzijn te verhogen. Het gevolg van dit verhoogde bewustzijn was rust, helderheid en ontspanning. Ik leerde dat er naast de wereld van de ratio in je hoofd er ook een wereld van gevoel in je lichaam is. En dat je door bewust bewegen hier contact mee kunt maken.

Toen ik jaren later een oplossing zocht voor de lichamelijke klachten en de stress die ervaarde, greep ik terug naar de eenvoudige oefeningen die ik geleerd had. De herinnering aan hoe het kon zijn maakte dat ik er meer van wou leren.

Ik ben toen met de opleiding Trager Approach begonnen en dat voelde als een thuiskomen. Er was veel herkenning en veel van de principes die ik had geleerd kwamen terug. Het was erg bijzonder om vijf dagen lang geen enkel moment te hebben dat je ergens anders wilt zijn of iets anders wil doen.

Aan het eind van die eerste vijf dagen van de opleiding realiseerde ik mij dat ik nog veel te leren en nog veel meer af te leren had. Maar ik had ook sterk het gevoel iets gevonden te hebben dat helemaal bij mij past.

De opleiding heb ik in 2013 afgerond. Daarna heb ik de aanvullende training in Reflex Response gevolgd. Hiermee kan de lichaamshouding gecorrigeerd worden om zo klachten te voorkomen en te verbeteren. Ik beoefen overigens nog steeds Aikido, de stijl die ik nu beoefen is Ki-Aikido.

Ik deel mijn leven met mijn vriendin en onze twee kinderen. Ik was werkzaam in de ICT tot ik besloten had om voor mijzelf te beginnen. Ik kan zo mijn tijd en energie richten op wat ik belangrijk vind.

In mijn toepassing van Trager kijk ik eerst naar wat er nu is. Vandaar uit ga ik op zoek naar wat lichter, soepeler en beter kan. Ik leg verbindingen en maak contact.

Ook ben ik bezig mijzelf steeds verder te ontwikkelen. Niet alleen op therapeutisch gebied maar ook persoonlijk. Ik pak mijn weerstanden aan en verbreed mijn 'comfort zone'. Mijn intuïtie krijgt meer ruimte en ontwikkeld zich verder.

Omdat ik enthousiast ben over de Trager Approach en deze bij meer mensen bekend wil maken, maak ik als voorzitter deel uit van het bestuur van de Vereniging Trager Approach Nederland.Ik heb de volgende trainingen gevolgd op het gebied van de Trager Approach

Opleiding tot Practitioner Trager Approach

De opleiding bestaat naast 208 contacturen uit het oefenen met cliënten (>135 uur), zelf cliënt zijn en tutor sessies. Het totaal aantal uren van de opleiding is zo’n 406 uur.

2011 Level 1, de basis grepen voor tafelwerk, zelf help oefeningen, de Trager filosofie. De juiste mentale aanwezigheid en bewustzijn van je lichaam tijdens het geven van een sessie.
Trainer: Bill Scholl, oorsponkelijk uit Texas nu woonachtig in Zwitserland. Is al vanaf 1981 beoefenaar van de Trager Approach nadat hij als cliënt had ervaren hoe effectief het is. Heeft zijn opleiding nog van Dr. Milton Trager gehad. Meer voelen, niet werken en nieuwsgierig en speels zijn.

2012 Level 2, verdieping in aanwezigheid en bewustzijn, het begeleiden van zelfhulp oefeningen, effectief communiceren tijdens een sessie, aanvullende technieken, goed gebruik van je eigen lichaam.
Trainer: Kate Rose uit Amerika ( ze heeft ook in Frankrijk gewoond). Is al meer dan 25 een docent een de Trager Approach. Heeft ook nog met Dr. Milton Trager gewerkt. Ze brengt een nieuwe dimensie in het voelen, met meer compassie en empathie. En leert je vertrouwen in wat je voelt.

2013 Level 3, verdere ontwikkelingen in het presenteren van de Trager Approach, effectieve gesprekstechnieken. Balans in aandacht voor jezelf en voor de cliënt. Verdieping in persoonlijke zelfhulp oefeningen, zowel voor jezelf als voor de cliënt. Verdieping van de technieken voor tafelwerk. Weerstanden voelen. Met beperkingen omgaan. Vergroten van de creativiteit. Contra indicaties, ethiek en professioneel gedrag.
Trainer: Roger Tolle; Heeft al meer dan 25 jaar een praktijk en heeft vele jaren bij Dr. Milton Trager gestudeerd. Hij geeft bevlogen les en brengt een lichtheid, soepelheid en flow in het Trager werk.

2012 Mentastics, Het leren van zelf zorg oefeningen aan cliënten tijdens individuele sessies en groepslessen.
Trainer Jessie Kuipers, al meer dan 18 bezig met de Trager Approach. Waarschijnlijk de bekendste Trager practitioner in Nederland en dat terwijl ze ook veel internationaal werkt. Ze brengt het Trager werk speels en vloeiend.

2012 Anatomie en fysiologie 1 en 2, toegepaste anatomie en fysiologie, welk effect hebben de bewegingen in de Trager Approach op de lichaamsweefsels en hun functies.
Trainer: Piermario Clara uit Italië. Trainde atleten o.a. Olympische Kajak team. Heeft sinds 1994 een Trager Approach praktijk. Door zijn ervaringen en praktische demonstraties met plakband, elastiek, ballonnen etc. weet hij het effect van de Trager Approach op het lichaam duidelijk te maken.

Nascholing en bijscholing

2013 Geassisteerd bij Level 2 met als Trainer Pieremario Clara (zie hierboven).

2013 Reflex Respons, Met behulp van reflexen bewegingspatronen en houding verbeteren. Het wakker maken van de verbinding tussen lichaam en geest. Het verminderen van spasticiteit.
Trainer: Adrianne Stone uit Amerika (met assistent Katriona Wilson Shawki). Heeft meer dan 20 jaar ervaring met de Trager Approach. Heeft ook nog met Dr. Milton Trager gewerkt. In het lesgeven gebruikt ze veel praktijkvoorbeelden.

2014 Reflex Respons oefendag, Herhaling en verdieping van de reflex respons toepassingen.
Trainer: Katriona Wilson Shawki uit Egypte (oorspronkelijk uit VK).

Workshops

2012 Trager Approach, Weefsels en Dieper contact, Bill Scholl (en Gabriela Scholl-Läubli)

2014 Trager en neurologische aandoeningen, Gebruik van Reflex response, door Katriona Shawki.

Tijdens een persoonlijke sessie kun je leren je lichaam te ontspannen en verlichting van je klachten krijgen. Lees meer over een persoonlijke sessie voor ontspanning.

Verder


Groepsles

Naast persoonlijke sessies geef ik ook wekelijks een groepsles. Hierbij worden oefeningen gedaan om te leren ontspannen en het lichaamsbewustzijn te verhogen.

Verder