Jochem Oostendorp
Awareness in Motion
Praktijk voor lichaamsgerichte therapie en coaching

Stijve nek en pijn in de nek verhelpen

Ook jij kunt leren ontspannen!

Toepassing Trager Approach bij een stijve nek

Een stijve nek komt meestal door een te hoge spierspanning in de nekspieren. Dit zorgt voor verkrampte en pijnlijke nekspieren en vaak straalt dit uit naar het hoofd met hoofdpijn, migraine of spanningshoofdpijn tot gevolg. Meestal is de nekpijn het gevolg van stress en/of verkeerde zithouding.
Is stress de oorzaak van de nekklachten dan moeten de nekspieren opnieuw leren wat ontspannen is. Door zachte ritmische bewegingen tijdens een Trager sessie leren de gespannen nekspieren zich te ontspannen en leer je herkennen wanneer er te veel spanning is.
Als de oorzaak in een verkeerde houding ligt dan wordt de nek te veel belast en moeten de spieren te hard werken. Vaak resuleerd dit in klachten in de schouder- en nekspieren. Om dit te verhelpen moet je lichaamshouding verbeterd worden. De scheefheid in de houding is vaak terug te voeren aan te hoge spierspanning. Ik ga op zoek naar de spieren die de scheefheid veroorzaken en help ze te leren wat de juiste spanning is zodat je houding verbeterd.

Je kunt zelf je nekspieren losmaken en leren ontspannen door zachte en onbelaste bewegingen te maken. Het beste is te beginnen met kleine bewegingen. Hieronder een voorbeeld hoe je door het doen van oefeningen je nek en de nekspieren kan ontspannen.


Zorg dat je recht op zit, schouder, nek en hoofd bevinden zich boven je heupen. Trek je kin iets in (zeker niet meer dan een paar centimeter). Beweeg langzaam, enkele centimeters, je rechter oor naar je rechter schouder. Houd je hoofd even daar en beweeg dan langzaam weer terug. Doe dit ongeveer tien keer en doe dan de linker kant. Je masseert je stijve nek als het ware van binnenuit. Je kunt deze oefening ook voor het slapen gaan doen voor ontspannen spieren tijdens de slaap. Nekklachten kunnen een onderliggende medische oorzaak hebben, raadpleeg een arts.

Persoonlijke sessie

Jochem ontspant nek

Bevalt deze oefening je? Maak een afspraak en ervaar dat ook jouw klachten op een zachte manier te verhelpen zijn.Tijdens een sessie leer je nog meer oefeningen die je leren ontspannen. Altijd binnen wat er mogelijk en comfortabel is voor je nek. Zo kan ik je ook anderen oefeningen leren voor het ontspannen van de hals en nekspieren.

Verder