Jochem Oostendorp
Awareness in Motion
Praktijk voor lichaamsgerichte therapie en coaching

Stijve schouders verhelpen

Ook jij kunt leren ontspannen!

Stijve schouders, maak ze lichter

Stijve schouders worden vaak veroorzaakt door stress. Vaak gaat dit gepaard met pijn in de schouders en de nek. Ook kan dit leiden tot hoofdpijn. De schouders voelen zwaar en het voelt alsof er een band tussen beide schouderbladen zit. In werkelijkheid lopen er geen grote spieren van het ene schouderblad naar het andere, de spieren lopen van de schouderbladen naar weerszijde van de ruggengraat. Vandaar dat pijn tussen de schouder ook kan voelen als rugpijn tussen de schouderbladen. Met behulp van de Trager Approach kan de schouder weer ontspannen worden. Door zachte en ritmische bewegingen wordt de spieren geleerd wat de ontspannen is. Vaak houdt schouderpijn ook verband met een verkeerde stand van de schouders. De stand van de schouders en dus ook de belasting van de schouderspieren, hangt samen met het borstbeen, de ribbenkas, rug en de nek. Om de schouders blijvend te leren ontspannen en het volledige bereik van de schouders te ervaren moeten deze delen ook behandeld worden.


Deze oefening geeft verlichting bij pijn tussen de schouderbladen. Ga staan met je voeten op schouderbreedte. Buig je knieën een beetje. Wieg met je heupen van voor naar achteren. Laat je armen door de beweging van voor naar achteren zwaaien. Als je deze beweging te pakken hebt ga je hem iets aanpassen. Breng je armen als ze voor je zijn naar elkaar toe en als ze achter je zijn van elkaar af. Ze krijgen dus een diagonale baan. Laat hierbij je schouders hangen en probeer het gewicht van je armen te voelen.

Persoonlijke sessie

Jochem ontspant nek

Bevalt deze oefening je? Maak een afspraak en ervaar dat ook jouw klachten op een zachte manier te verhelpen zijn. Zo kan ik je ook andere oefeningen leren voor het ontspannen van de schouders tijdens het hardlopen of paardrijden. Of je een combinatie van oefeningen leren voor het ontspannen van stijve nek en schouder of het onspannen van schouder en (boven-) arm.

Verder